Wekelijkse bijeenkomst

Elke maandagavond (behalve op feestdagen) staat er een interessant onderwerp op het programma. De vergadering (19.45 tot 21.45 uur) start gewoontegetrouw met een rondvraag, waarbij ieder lid iets i.v.m. microscopie kan meedelen of een vraag kan stellen. Dan begint het eigenlijke werk en dat kan o.m. zijn:

  • een micropreparaat maken, met voorafgaand een toelichting bij het onderwerp;
  • het aanleren van microscopietechnieken;
  • een voordracht over de meest diverse onderwerpen, verband houdend met microscopie;
  • een projectieavond met microbeelden.

Andere activiteiten

Elk jaar verzorgen we een workshop microscopie op het Vlaams Congres van Leraars Wetenschappen dat alternerend doorgaat op de universitaire campussen van alle Vlaamse universiteiten. Daarnaast nemen we jaarlijks deel aan Kinderuniversiteit Antwerpen en aan Ankona (Antwerpse koepel voor natuurstudie).

Sinds 2017 is er een samenwerking met KULeuven en Thomas More in Sint-Katelijne-Waver waar Scanning Elektronen Microscopie (SEM) sessies worden ingericht door en voor leden van de vereniging. Het zijn ideale gelegenheden om onderwerpen op een zeer geavanceerde wijze te bestuderen.

Ook tijdens jaarlijkse bijeenkomsten van natuurverenigingen en andere wetenschappelijke verenigingen wordt door onze leden vaak een interactieve stand opgezet. En op aanvragen van scholen (basis en secundair) voor een workshop of een demonstratie wordt graag ingegaan.

Dankzij het feit dat wetenschap en techniek sterk benadrukt worden in het onderwijs kloppen leerlingen secundair onderwijs en hogeschoolstudenten wel eens aan bij de vereniging. Onze leden delen graag hun kennis en technische vaardigheden. Zij bieden ook individuele begeleiding in het kader van een onderzoeksproject waarbij microscopie een aandeel heeft. Dat kan zowel in functie van biologische als kunstzinnige of andere projecten.

Er is tenslotte een intense samenwerking en uitwisseling met het Nederlands Genootschap voor Microscopie (NGVM) wat alleen maar kan leiden tot verrijking voor beide verenigingen.